Защо да изберем алуминиева дограма

Алуминиевата дограма има доста предимства, като по-голяма устойчивост на ултравиолетови лъчи (UV лъчи) и добра издръжливост на екстремни атмосферни условия. Също така, алуминиевите дограми са много лесни за обработка. Недостатък на алуминия, а оттам и на алуминиевите дограми, е високата цена, която е продиктувана от високия разход на енергия за изработката им. При алуминиевите дограми се използват EPMD уплътнения. Те са дълго издръжливи поради техните еластични свойства.

Желаният цвят на алуминиевата дограма се постига чрез прахово боядисване с гланц в различни цветове, които можете да видите в каталога на RAL.

Съществува и специална технология, чрез която се постигат цветове в имитация на дърво (златен дъб, орех и др.) и декор.

Алуминиева дограма – РЕШЕНИЕ С МНОГО ПРЕДИМСТВА

 • Термоизолация на алуминиева дограма – алуминият има способността да провежда топлина. В практиката се използват два типа алуминиеви профили за дограмите – с прекъснат термомост и студени. Алуминиевите дограми със студени профили, не разполагат с изолационни свойства. Те се използват главно за врати и прозорци във вътрешни помещения. Другия тип алуминиева дограма – „С прекъснат термомост“ има термоизолационни свойства и се употребява за външни прозорци, входни врати и други.
 • Дълготрайност на алуминиева дограма – Алуминиевите профили на дограмата не стареят и не се влияят от UV-лъчите.
 • Лесна поддръжка на алуминиева дограма – Алуминиевите дограми се почиства много бързо и лесно.
 • Алуминиевата дограма е по-издръжлива, чисти се по-лесно от PVC дограмата, като се предлага и широка гама цветове
 • Температурен диапазон – Алуминиевите профили на дограмата са изключително добре изолирани и в широк температурен диапазон не се поддават на деформации и напуквания.
 • Форми – Алуминиевите дограми предлагат различни функционални решения поради многообразието си от системи. Те са подходящи за прозорци, врати, окачени фасади, зимни градини и други. Ако искаме да поръчаме по-сложен вариант на дограма, например за окачени фасади, за зимни градини и др., здравината на алуминиевата дограма я прави оптималното решение.
 • Цветове на алуминиева дограма – Широка гама с цветове, на дограмата, от каталога на каталога на RAL, както и възможност за боядисване на профилите в дървесна имитация. При алуминиевата дограма цветът се постига с прахово боядисване. Цветовете са устойчиви и не избледняват с течение на времето.
 • Екологичност на алуминиева дограма – Алуминият, в дограмата. е екологичен материал, който позволява бързо и лесно рециклиране.
 • Запазване на стойността на алуминиева дограма – Металът не губи стойността си дори след демонтаж.
 • Алуминиевата дограма не влошава целостта си с времето, така че външният й вид се запазва.
 • Алуминият е материал, при който няма опасност от гниене или нацепване, както при дървото.
 • При алуминия не е необходимо да се добавят допълнителни стоманени подсилвания. Той е материал, който издържа на натоварване, затова алуминиевата дограма е подходяща както за интериорни, така и за фасадни решения.
 • Още един плюс на алуминиевата дограма е високата й пожароустойчивост, което отново гарантира запазването на добрия и вид, както и сигурността на помещението.

Макар и изработена от здрав метал, алуминиевата дограма не бива да се почиства механично или с абразивни препарати, нито с такива със съдържание на ацетон. Причината е лаковото й покритие, което ще се наруши при такова почистване. За това и за почистването на алуминиевата дограма използвайте препарат за съдове, такъв за стъкло или само вода.

Никога не почиствайте дограмата си със сух парцал – ако по нея има твърди боклуци те ще наранят покритието й и ще останат драскотини.

Отново трябва да се грижите за уплътненията като ги почиствате добре на всеки 6 месеца и смазвате със силиконова смазка. Пантите и заключващите механизми трябва да се смазват веднъж годишно за тихо и лесно отваряне. Използвайте масло за битови нужди.